ELS INICIS DEL CASAL (per Montserrat Torruella)
“Malgrat la predicció del temps no era bona per aquell dia, vaig agafar la senyera i vaig arribar al parc, pensant que ningú es presentaria…Quina va ser la meva sorpresa al veure el color vermell d’una barretina entre un grup de gent. La Sra. Villà, també hi era, en aquell moment tenia quasi 90 anys! Prop de 40 persones varen respondre a l’anunci que vaig publicar al Diari The Age i es varen presentar al parc, molts d’ells es coneixien entre ells. Vàrem ballar algunes sardanes i després vàrem decidir formar un Casal Català aquí a Melbourne. Em van nominar com a secretària i vaig organitzar el que va ser el primer Sant Joan del Casal el 1986″
Montserrat Torruella Moragas (Barber) (Becker)
CRONOLOGIA de 1986 al 1996 (per Josee Canals)
Ser membre del Casal em va donar l’oportunitat d’aprendre molt més sobre la història i la cultura de la terra dels meus pares. I, alhora, aquest aprenentatge em va permetre disposar dels coneixements per promoure la cultura catalana entre la comunitat australiana.
Com a membre del Comitè vaig fer el suggeriment de que el Casal entrés a formar part el Centre de Recursos d’Emigrants (M.R.C) qui, en aquells moments, ens varen ajudar i molt a constituir-nos com a entitat. Va ser a través d’aquest centre que vàrem assolir la primera subvenció. També per invitació d’aquesta entitat ens vàrem afanyar a dissenyar vestuari català tradicional per poder participar en la desfilada del “Australian Day” tot passejant la bandera catalana el 26 de gener de 1988. Una altra petició del M.R.C. va ser que balléssim una “Sardana” en el Myer Music Bowl amb cuina catalana. Va ser una actuació per la “Senior Citizens Week”
També vàrem establir relacions amb Fiona Vizard del canal de televisió 7 per treballar algunes traduccions referents als Jocs Olímpics de Barcelona. El Maig ens va portar magnífiques notícies: LaTrobe University havia signat un conveni de cooperació amb la Universitat de Barcelona per ensenyar estudis de català. Al juny el Casal va participar amb aquesta universitat en el 15è centenari de la Conferència de Cristòbal Colon i les conseqüències del 1942 en la Història. Literatura, art i poesia de la mà del poeta Octarvio Una van fer de l’esdeveniment una autèntica delicia.
El 27 de Novembre d’aquell mateix any, el Casal, una vegada més va cooperar amb LaTrobe University amb el projecte Antipodes V una revista d’estudis hispànics. Una de les edicions era sobre literatura catalana amb la participació valuosa del Dr. Robert Archer. En l’acte de llançament hi varen participar: Dr. Michael Osborne, “vice cancellor of LaTrobe University”, Roy Boland “head of the European Language Department of LaTrobe”, el cònsol espanyol Sr. Arturo Reig Tapia i el representant del govern de Victòria, Dr. Roland J.H.Wells.
A l’agost vàrem fer una exposició d’objectes i imatges i un tast de productes catalans com faves a la catalana i pa amb tomàquet i pernil. Centenars de persones hi varen assistir i va ser una publicitat excel·lent per al Casal.
Al setembre vàrem rebre una trucada de TV3 qui es va desplaçar a Melbourne per prendre algunes imatges i entrevistar a Joan Simon i a Izaskun Arretxe. El programa va ser emès el dia de la Diada a la nit. Al mes de novembre el Casal va participar a la “National Conference of the Federation of Ethnic Community Councils of Australia”.
En la cronologia m’he centrat en els actes més orientats a promoure el català i la nostra cultura entre la comunitat australiana però vull destacar que també hi varen haver esdeveniments com la celebració de Sant Joan, La Castanyada, la Diada, etc. Molts d’ells no seria possible celebrar-los sense l’existència del Casal.
Només dir que estic molt contenta d’aquella trucada que vaig rebre el dia 24 d’abril de la Montserrat Torruella i que m’ha portat tants bons moments i felicitat per a mi i la meva mare…especialment per a la meva mare. La llavor d’aquell dia va germinar i gràcies al treball del comitè durant tots aquells anys i al seu entusiasme el Casal només ha fet que créixer!