Aquest diumenge, just poc després de la nit més curta de l’any, ens hem reunit a la Neighbourhood House per celebrar plegats la Revetlla de Sant Joan. Malgrat que el dia s’ha llevat plujós, això no ha estat cap impediment. Ens hem applegat sota el cobert del recinte amb il·lusió i moltes ganes de fer xerinola.
Els més matiners s’han posat mans a la feina preparant les coques, els plats d’embotit ibèric i altres delícies per compartir entre tots. Aquesta tasca ha anat a càrrec dels organitzadors del casal, que han treballat de valent per tenir-ho tot a punt. No hi han faltat sucs, begudes ben fresquetes i, és clar, una ampolla de Freixenet, tot un clàssic de les celebracions catalanes. Amb l’olor de les coques al forn, el lloc s’ha omplert de records i d’aromes que ens han fet sentir com a casa.
Embotits ibèrics pels assistents.
A mesura que la sala s’anava omplint, els més menuts s’han assegut encuriosits per escoltar la història de la revetlla. La Nicole els ha explicat amb passió els orígens d’aquesta festivitat tan esperada i com la celebrem als Països Catalans. Amb l’ajuda del projector hem revifat moments màgics d’altres revetlles i il·lustrat els balls tradicionals, exibicions amb els focs d’artifici per enlluernar les nits amb combinacions de colors màgics, i les nostres coques ben dolces amb fruita i gustossos pinyons ben torradets!
Tot seguit, grans i petits ens hem posat a fer el taller de coques, guiat pel nostre estimat president, en Jaume, que ja és tot un mestre d’aquesta dolça artesania. Els més petits, plens d’entusiasme, han amassat la seva pròpia coca brioix i l’han decorada amb xocolata i creativitat. Un cop cuites al forn, les coques han sortit ben daurades i han volat tan bon punt les hem pogut tastar.
I com no podia ser d’altra manera, per seguir la tradició del foc, els nens també han tingut l’oportunitat d’encendre bengales sota la supervisió dels adults. Amb ulls brillants i somriures d’orella a orella, han il·luminat l’espai amb espurnes màgiques, tot evocant l’esperit de les fogueres de Sant Joan d’una manera segura i encantadora.
Les coques d’en Jaume han estat, com sempre, una delícia: amb pinyons, sucre, crema o xocolata… per llepar-se’n els dits! La xocolata desfeta ha entrat també en el moment adequat, acompanyant les coques i escalfant-nos el cor. Fet a foc lent i servida amb tasses, ha estat la companya ideal per una tarda d’hivern d’aquelles que et demanen alguna cosa calenta i dolça.
Amb un brindis de cava i un bon tros de coca, hem posat punt final a una jornada magnífica, plena de caliu, alegria i germanor. Hem tingut el goig de veure cares noves amb moltes ganes de fer pinya, i també hem retrobat amics de sempre, amb qui esperem continuar celebrant les festes del nostre casal.
Per molts anys i que no pari la festa!
Bona revetlla a tothom i visca Sant Joan!






